Yamaç paraşütü ilk olarak 1980’lerin başında bir gurup hava sporları ile ilgilenen kişi tarafından bulunmuştur. Bulunduğu günden bugüne kadar en ucuz hava aracı olma özelliğini kaybetmemiştir. Türkiye’de yamaç paraşütü yapılan yer sayısı oldukça fazladır. Yamaç paraşütü noktalarının fazla olması Türkiye’yi yamaç paraşütü ile uçmayı seven adrenalin tutkunlarının ortak noktası haline getirmiştir. Masmavi bir denize veya yemyeşil bir ormana bakarken havada gezindiğinizi hayal edin işte tüm bu hayallerinizi gerçekleştirebileceğiniz yerleri sizler için listeledik. Tabi bunun öncesinde yamaç paraşütü sporu hakkında ufak bir bilgi verelim...
Yamaç Paraşütü Nedir?
Yamaç paraşütü, bir tepeden atladığınız ve tekrar yere inmeden önce uzun mesafeler boyunca paraşütle uçtuğunuz eğlenceli ve rekabetçi bir macera sporudur. Bu hava sporu, ilk bakışta serbest stil atlama paraşütüne benzer bir paraşütle uçak yerine yüksek bir tepeden koşarak havalanmaktır. Paraşüt, eğimli ve yüksek bir tepeye yatırılır, pilotun koşusu ile hava ile doldurulur ve pilotla birlikte havalanır. Pilotun tecrübesine ve kullanılan malzemelerin performansına bağlı olarak uçuşların periyotları kilometre/saat olarak devam edebilir.
Yamaç Paraşütü Fiziksel Koşullar Nedir?
- Yamaç paraşütü için alt yaş sınırı 16, üst sınır 55'tir.
- Sağlık durumuna göre üst yaş sınırı için esnek olabilirsiniz.
- Kilo limiti minimum 40 kg, maksimum 130'dur.
- Epilepsi, astım, kalp, bel ve omurga rahatsızlıkları olan kişiler yamaç paraşüt eğitimlerine katılamazlar.
- Yamaç paraşütüne katılım için sağlık koşullarının uygun olduğunu belirten form doldurulur.
1- Babadağ - Fethiye
Türkiye’de yamaç paraşütü denildiği zaman akla gelen ilk yerlerin başında tabi ki Fethiye gelir. Fethiye, yamaç paraşütü için ilk tercih edilen yerlerden birisidir. Muhteşem manzarası ile adranelin tutkunlarını Babadağ’dan atlamaya ikna ediyor. Babadağ’dan 1969 metre yükseklikten atlayabilirsiniz. Ayrıca Babadağ’da bulunan 3 ayrı atma noktasından bir profesyonel eğitmen eşliğinde atlayarak manzaranın tadını çıkarabilirsiniz.
2- Çökelez Dağı - Denizli
Denizli'de bulunan Çökelez Dağı, yamaç paraşütü yapmak isteyenler için ideal noktalardan biridir. Yeni yamaç paraşütü atlama noktası şehir merkezine 30 kilometre uzaklıktadır. Atlama noktası 1650 metre yüksekliğindedir. Çökelez Dağı adranelin tutkunlarına güzel bir atlama deneyimi ve Pamukkale'yi kuşbakışı keşfetmek için mükemmel fırsatlar sunar.
3- Asas Tepesi - Kaş
Kaş, dalış, kano, delta kanat, kaya tırmanışı gibi aktivitelerin sadece yamaç paraşütüyle sınırlı olmadığı Antalya'nın aktivitesi en bol tatil beldesidir. Aynı zamanda ülkenin en önemli doğa sporları parkuruna sahiptir. Asas Tepesi'nden yapılan atlayışlarda atlayacak kişilerin en az 35 en fazla 110 kilo olması gerekmektedir. Yamaç paraşütünde inişler Kaş Limanı'na yapılır.
4- Nemrut Dağı – Adıyaman
2200 metre yüksekliğe sahip olan Nemrut Dağı, yamaç paraşütü yapmak isteyenler için oldukça uygun bir adres. Profesyonel ve amatörlerin atlayış yaptığı yerde tarihi dokuları kuşbakışı izlemek yamaç paraşütü yapanlar için farklı bir deneyim sunuyor. Burada yamaç paraşütü kursları ile eğitim de verilmektedir. Bu yamaç paraşütü noktası’nda Adıyaman ve Şanlıurfa manzarasını görebilirsinz. Bu nedenle farklı bir adres olarak tercih edilen yerler arasında bir numara diyebiliriz.
5- Alidağ – Kayseri
Kayseri'nin Talas ilçesinde bulunan yamaç paraşütü noktası, yarı profesyonel ve profesyonel kişiler için en iyi yamaç paralütü konumlarından biridir. 1750 metre yükseklikte bulunan atlama noktası, şehir merkezine de yakındır. 2004 yılında Dünya Yamaç Paraşütü Şampiyonası'na ev sahipliği yapan Alidağ, paraşütle uçmayı deneyimlemek için iyi bir seçenek olacaktır.
6- Munzur Dağları – Erzincan
Erzincan'daki Munzur Dağları yamaç paraşütü için en güzel noktalardan biridir. Her seviyeden yamaç paraşütü sporcusu için tercih edilebilir. Erzincan'a 7 km uzaklıktadır. 3250 metre yükseklikten uçuş gerçekleştirebilirsiniz. Munzur Dağları profesyonel yamaç paraşütü yapanlar için muhteşem manzaralar sunar. Amatör sporcular 1300 metre yükseklikten doğa harikalarını kuş bakışı izleyebilirler. Bölge tamamen düz olduğu için inilmesi de kolaydır.
7- Dinamit Tepesi – Denizli
Yeni başlayan yamaç paraşütü severlere hitap eden bir yer olsa da güzel bir atlayış için en güzel adreslerden biri aynı zamanda harika manzaralar sunan bir yer. Travertenlerin girişindeki tepenin yamaçlarına veya helikopter pistine iniş yapabilirsiniz. Hierapolis, Laodikya Antik Kenti, Denizli Şehir merkezi, Denizli ovası, Pamukkale travertenleri gibi yerleri atlayışınızda kolaylıkla görebilirsiniz.
8- İnönü C Tepesi – Eskişehir
İnönü C Tepesi Eskişehir’de bulunan yamaç paraşütü atlama noktalarından biridir. Ayrıca şehir merkezine 36 kilometre uzaklıktadır. 230 metre yüksekliğe sahip olan nokta, yamaç paraşütü eğitimi almış ustalar ve amatörler tarafından kullanılmaktadır.
9- Bozdağ Yaylası – İzmir
İzmir Ödemiş'e bağlı Bozdağ Yaylası'nın Akçakmak ve Güldalan tepelerinde yamaç paraşütü yapılıyor. 130 metre yüksekliğindeki Eseli Tepesi yamaç paraşütüne yeni başlayanlar için tercih edilebilecek bir adres. Muhteşem İzmir manzarasına karşı güzel bir atlama deneyimi için Bozdağ yaylasını tercih edebilirsiniz.
10- Uçmakdere – Tekirdağ
Uçmakdere, yamaç paraşütü yapacak adrenalin tutkunları için iyi bir adres. 260 metre yükseklikteki atlama alanına araba ile ulaşmak gerekiyor. Kendinizi kuş gibi özgür hissederek manzaraya doyacağınız bu yer, yamaç paraşütü deneyimi için oldukça güzel bir nokta.
Kategoriler: Seyahat Rehberi