İzmir Adnan Menderes Havalimanı Uçak Bileti
Yolcu.com ayrıcalığıyla seyahatinizi en hızlı ve en kolay şekilde gerçekleştirebilirsiniz.
Yapmanız gereken tek şey gideceğiniz günü belirlemek :)
İzmir Adnan Menderes Havalimanı
İzmir Adnan Menderes Havalimanı Rehberi
Adnan Menderes Havalimanı Türkiye'nin İzmir iline hizmet veren uluslararası havalimanıdır. Şehir merkezinin 14 km (8,7 mi) güneyinde, Gaziemir ilçe sınırları içindedir. Adını 1950-1960 yılları arasında başbakanlık yapan Adnan Menderes'ten (1899-1961) almaktadır. Havalimanının sahibi Devlet Hava Meydanları İşletmesi iken işletmecisi TAV Havalimanları'dır.
2018 yılında 13.410.378 yolcu ve 91.447 uçak trafiğine ev sahipliği yapan Adnan Menderes Havalimanı, ülkenin en işlek beşinci havalimanıdır. Kargo trafiği bakımından ise 11.889 ton ile ülkedeki havalimanları arasında üçüncü sıradadır.
Eski adı Cumaovası Havaalanı olan Adnan Menderes Havalimanı yeniden inşa edilmeden önce, İzmir'deki sivil uçuşlar Çiğli Havaalanı'ndan gerçekleştiriliyordu. Çiğli Havaalanı onarıma girdiği zamanlarda Cumaovası Havaalanı devreye alınıyordu; ancak teknik yetersizlikler nedeniyle gece uçuşları yapılamıyordu ve büyük uçaklar piste inemiyordu. Cumaovası Havaalanı'nda ayrıca Türkiye'nin ilk havacılık müzesi kuruluydu. 15 Mayıs 1971'de açılan ve 1978 yılına kadar açık kalan müze, daha sonra İstanbul'a taşındı.
Artan ihtiyaçla birlikte Cumaovası havaalanının sivil uçuşlara tahsil edilmesi yönündeki planlar 1980'lerin başında oluşturuldu ve çevredeki araziler istimlak edildi. Havalimanının temelini 1984 yılı mayıs ayında 1980'deki askeri darbe sırasında genelkurmay başkanı olan ve ardından cumhurbaşkanlığı görevini üstlenen Kenan Evren attı. Proje tutarı 15 milyar 300 milyon lira olarak belirlenmişti. Havaalanının 1987'de hizmete girmesi öngörülse de, bütçe kısıntıları nedeniyle proje açıklanan zamanda tamamlanamadı. İzmir uçak bileti yolcu.com'da
Eski başbakanlardan Adnan Menderes'in adı verilen yeni havalimanı 17 Kasım 1987’de hizmete girdiğinde İstanbul’un ardından Türkiye'nin ikinci büyük havalimanıydı. Evren havalimanına İzmir'in "düşman işgalinden kurtuluşunu" simgeleyen 9 Eylül adının verilmesini istemiş ancak hükûmet buna uymamıştı. Evren anılarında "Zannettiler ki bu ismi vermekle oy oranını çoğaltacaklar". dedi.
1998'de ortaya çıkan kapasite ihtiyacı nedeniyle DHMİ, iç hatlar terminalinin dış hatlar terminaline taşınmasına ve yeni bir dış hatlar terminali yapılmasına karar verdi. Projenin yap-işlet-devret modeliyle oluşturulması kararlaştırıldı ve 5 milyon yolculuk terminal yapılması öngörüldü. 16 Ağustos 2004'te Havaş ile Bayındır İnşaat Ortak Girişim Grubu'nun ihaleyi 6 yıl 7 ay 29 gün işletme süresi karşılığında 125 milyon avro ile kazandığı açıklandı. Girişimde Havaş'ın yüzde 65, Bayındır'ın ise yüzde 35 payı bulunuyordu ve inşaatın 24 ayda bitirilmesi öngörülüyordu.
2005 yılı ortasında terminal inşaatı devam ederken Havaş'ın yüzde 60 hissesi Ciner Holding tarafından o sırada İstanbul Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali'ni de işleten TAV'a satıldı. Öngörülenden sekiz ay önce bitirilen ve 150 milyon avroya mal olan yeni terminal 9 Eylül 2006'da açıldı ve işletmesi TAV tarafından üstlenildi.
Adnan Menderes Havalimanı 2009'da Doha Aviation Summit'te “yılın çevreci havalimanı” seçilmiştir. ACI Europe tarafından 2010'da ilk kez verilen “Eko-inovasyon” ödülünü almıştır.
Havalimanı iç hatlar terminalinin ilk girişindeki güvenlik kontrolü, 1 Temmuz 2015'te kaldırıldı ve Türkiye'de ilk kez böyle bir uygulama gerçekleştirilmiş oldu. Ancak 22 Mart 2016'da meydana gelen Brüksel Havalimanı saldırısı nedeniyle bu uygulamadan 23 Mart itibarıyla vazgeçildi.